Subscribe:

Ads 468x60px

2009. november 9., hétfő

Gondolattérkép

Sziasztok!

Az ún. gondolattérképek (mindmapping) kapcsán felkerült a portálra (Videótár) néhány rövid videó-segédlet a MindMeister nevű online alkalmazás használatáról, lehetőségeiről. Így első - na jó, valljuk be, esetemben inkább már második - ránézésre az oktatás számos területén használható dologról van szó, remélem a ti fantáziátokat is beindítja.
Blogjaitok olvasgatása közben hamarosan online gondolattérképek tömkelegével szeretnék találkozni a legkülönbözőbb témákban a molekuláris biológiától kezdve az elektromágnesességen át a méltán híres vogon költészet sajátosságaival bezárólag.
Na jó, a viccet félretéve, a bejegyzés igazi célja, hogy megnézzem, hogyan lehet a gondolattérképet (a változatosság kedvéért egy Tenegen portálról szólót) ide beágyazni.

Íme:

3 megjegyzés:

Anita írta...

Szia,

igen, a MindMeister nagyon jó kis cucc, én is használtam már, hasznos segítség volt, mikor kollégáimmal egymástól kb. 300 km távolságra is együtt meg tudtuk alkotni egy feladat fogalomtérképét. Én rendkívül élveztem. :-)

balgablogja írta...

Te Robi! Én ezt már kipróbáltam, de nem szeretem. Ez olyan, mint a vázlatírás. Máséból nem tudok tanulni, mert az nem az én logikám, de lehet, hogy a kölköknek megtanítva, ők szívesebben használnák vázlatírásra.

Frobben írta...

Az fontos, hogy semmit nem szeretnénk senkire rátukmálni, itt csupán lehetőségekről van szó. Ez is egy. Mindenesetre a mi gyerekeink imádtak ilyeneket megalkotni - közösen természetesen - ráadásul akkor még nem is alkalmaztunk semmiféle webes hókusz-pókuszt, egyszerűen csak papírt és tollat.
Mondok egy konkrét példát: felvetek egy olyan valóságtól elrugaszkodott dolgot, hogy pl. "felvilágosodás". A tanuló már csúszik is a pad alá, nehogy neki kelljen egy ilyen absztrakt, értelmetlen, megmagyarázhatatlan fogalmat definiálnia. De ha azt mondom, hogy nem kell definíció, csak egyetlen szó, gondolat, ami eszedbe jut róla... egyszerű asszociációs játék, amit aztán vizuálisan megjelenítünk. De játék! Ennyi. Nem több, nem kevesebb.

Megjegyzés küldése