Subscribe:

Ads 468x60px

2016. március 6., vasárnap

21. századi oktatás- és projekttervezés - Digitális Témahét webinárium

Biztosan sokan hallottatok a Digitális Témahét elnevezésű kezdeményezésről. Azt mondja, hogy:

"Az EMMI kezdeményezésére a köznevelésben 2016. április 4-8. között első alkalommal kerül sor a Digitális Témahétre (DTH) a digitális pedagógia terjesztésének jegyében.

Nem elsősorban az informatikai eszközök használata a cél, hanem a korszerű készségek, a digitális írástudás fejlesztése minden évfolyamon és minden tantárgy keretén belül a választott témához kapcsolódóan. A DTH a digitális pedagógia elterjesztését, alkalmazásának mélyítését célozza annak érdekében, hogy az iskolai pedagógiai eszközök, alkalmazott módszerek köre kibővülhessen, hozzájárulva ezzel, hogy ne csak az informatika tantárgy keretében valósuljon meg a digitális kompetenciát alkotó készségek, képességek fejlesztése."

Ez viszonylag jól hangzik még akkor is, ha nem tudjuk, hogy lényegében néhány nap alatt több száz iskola csatlakozott a dologhoz. 

Hát még ha tudjuk, hogy tényleg...

Ezzel a Digitális Témahét máris a (21. századi, digitális) oktatást aktuálisan forradalmasító kezdeményezések elsőszámú várományosává lépett elő. Szívesen mondanám, hogy szemernyi kétely sincs bennem, de azért - mint az előző posztban is bátorkodtam utalni rá - az oktatást forradalmasító kezdeményezésekkel azért nem árt csínján bánni.

A konkrétumokról egyébként érdemes megnézni Főző Attila összefoglalóját.

Tehát ami a forradalmat illeti, inkább várjuk ki a végét, de azért kétségtelenül vannak még más biztató előjelek is...


Azon túl, hogy végülis sikerült egy viszonylag normális honlapot csinálni a projektnek, és van már egy aktivizálódó facebookos tanári fóruma is, úgy tűnik, hogy a céges partnerek, önkéntes infokommunikációs szakemberek és pedagógiai szakértők bevonását is komolyan vehetjük.Ennek jegyében a 2016. március 3-án  "A 21. századi projektek tervezése" címmel le is zajlott a felkészülés támogatására szervezett első projekt-webinárium, melyet  Prievara Tibor, a Tanárblog szerkesztője tartott. A chat-ablakban online szolgálatot teljesített állandó partnere, Nádori Gergely - aki egyébként mostanság "Tanárblog Egyed" álnéven publikálja szerteágazó oktatási agymenéseit  elképzeléseit. :)

A tanárblogos srácokban azt szeretem amúgy, hogy nem csak beszélnek róla, hanem tényleg csinálják is. Ezek olyanok. Mindegy, nagyon nem fényezem őket, mert még a fejükbe száll és az nem lesz jó senkinek. A lényeg, hogy a korábban a Tanárblogon már publikált "21. századi oktatás- és projekttervezés" került terítékre a webináriumban, amiről készítettem egy kis felvételt.

Már csak azért is, mert állítólag ez a mai fiatalság már inkább csak youtube-videókat bámul ahelyett, hogy elolvasná a gondosan megszerkesztett anyagot.  Szóval ha régimódiak vagytok, akkor itt a gondosan megszerkesztett anyag (+ a Tanárblog 6 részes sorozata), ha viszont akaratlanul is idomultok a korszellemhez, akkor Tibor kommentárjával akár videózhattok is.

Szolgálati közleményként annyi, hogy kicsit megvágtam az anyagot (7 rövid videó), mert Tibor túl terjengős volt igyekeztem a 21. századi oktatási elvekre koncentrálni, ráadásul vannak olyan részek, amiről külön webináriumok is lesznek még, meg egyébként sem néznétek végig egy 40 perces előadást. :)  Néha hallatszik elég idegesítő csipogás, az a chat-ablak bejegyzések hangja, de ezt nem tettem be, mert ki tudja, hogy örülnének-e neki a résztvevők. No:Akkor véssük be, hogy tudásépítés, együttműködés, IKT használat, problémamegoldás (valós), önszabályozás, de nehogy öncélúvá váljon a dolog,

úgyhogy...

...azért csak ésszel!


5 megjegyzés:

Szevirma írta...

Köszönöm kedves Robi! Remélem, megtartod jó szokásodat, és a következő webináriumokról is kaphatunk ilyen jó kis összefoglalókat!:)

Frobben írta...

Valóban jó lenne, de a posztolási aktivitásomat reálisan szemlélve ezt inkább nem ígérem meg. :)

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
HM írta...

Hát nem ide tévedtem? Najó, nem bántam meg, olvasgattam :)

Digital Marketing írta...

I like your post.

Printing Services in California

Postcard Printing in California

Online Printing Services in California

Megjegyzés küldése