Subscribe:

Ads 468x60px

2016. március 6., vasárnap

21. századi oktatás- és projekttervezés - Digitális Témahét webinárium

Biztosan sokan hallottatok a Digitális Témahét elnevezésű kezdeményezésről. Azt mondja, hogy:

"Az EMMI kezdeményezésére a köznevelésben 2016. április 4-8. között első alkalommal kerül sor a Digitális Témahétre (DTH) a digitális pedagógia terjesztésének jegyében.

Nem elsősorban az informatikai eszközök használata a cél, hanem a korszerű készségek, a digitális írástudás fejlesztése minden évfolyamon és minden tantárgy keretén belül a választott témához kapcsolódóan. A DTH a digitális pedagógia elterjesztését, alkalmazásának mélyítését célozza annak érdekében, hogy az iskolai pedagógiai eszközök, alkalmazott módszerek köre kibővülhessen, hozzájárulva ezzel, hogy ne csak az informatika tantárgy keretében valósuljon meg a digitális kompetenciát alkotó készségek, képességek fejlesztése."

Ez viszonylag jól hangzik még akkor is, ha nem tudjuk, hogy lényegében néhány nap alatt több száz iskola csatlakozott a dologhoz. 

Hát még ha tudjuk, hogy tényleg...

Ezzel a Digitális Témahét máris a (21. századi, digitális) oktatást aktuálisan forradalmasító kezdeményezések elsőszámú várományosává lépett elő. Szívesen mondanám, hogy szemernyi kétely sincs bennem, de azért - mint az előző posztban is bátorkodtam utalni rá - az oktatást forradalmasító kezdeményezésekkel azért nem árt csínján bánni.

A konkrétumokról egyébként érdemes megnézni Főző Attila összefoglalóját.

Tehát ami a forradalmat illeti, inkább várjuk ki a végét, de azért kétségtelenül vannak még más biztató előjelek is...


Azon túl, hogy végülis sikerült egy viszonylag normális honlapot csinálni a projektnek, és van már egy aktivizálódó facebookos tanári fóruma is, úgy tűnik, hogy a céges partnerek, önkéntes infokommunikációs szakemberek és pedagógiai szakértők bevonását is komolyan vehetjük.



Ennek jegyében a 2016. március 3-án  "A 21. századi projektek tervezése" címmel le is zajlott a felkészülés támogatására szervezett első projekt-webinárium, melyet  Prievara Tibor, a Tanárblog szerkesztője tartott. A chat-ablakban online szolgálatot teljesített állandó partnere, Nádori Gergely - aki egyébként mostanság "Tanárblog Egyed" álnéven publikálja szerteágazó oktatási agymenéseit  elképzeléseit. :)

A tanárblogos srácokban azt szeretem amúgy, hogy nem csak beszélnek róla, hanem tényleg csinálják is. Ezek olyanok. Mindegy, nagyon nem fényezem őket, mert még a fejükbe száll és az nem lesz jó senkinek. A lényeg, hogy a korábban a Tanárblogon már publikált "21. századi oktatás- és projekttervezés" került terítékre a webináriumban, amiről készítettem egy kis felvételt.

Már csak azért is, mert állítólag ez a mai fiatalság már inkább csak youtube-videókat bámul ahelyett, hogy elolvasná a gondosan megszerkesztett anyagot.  Szóval ha régimódiak vagytok, akkor itt a gondosan megszerkesztett anyag (+ a Tanárblog 6 részes sorozata), ha viszont akaratlanul is idomultok a korszellemhez, akkor Tibor kommentárjával akár videózhattok is.

Szolgálati közleményként annyi, hogy kicsit megvágtam az anyagot (7 rövid videó), mert Tibor túl terjengős volt igyekeztem a 21. századi oktatási elvekre koncentrálni, ráadásul vannak olyan részek, amiről külön webináriumok is lesznek még, meg egyébként sem néznétek végig egy 40 perces előadást. :)  Néha hallatszik elég idegesítő csipogás, az a chat-ablak bejegyzések hangja, de ezt nem tettem be, mert ki tudja, hogy örülnének-e neki a résztvevők. No:



Akkor véssük be, hogy tudásépítés, együttműködés, IKT használat, problémamegoldás (valós), önszabályozás, de nehogy öncélúvá váljon a dolog,

úgyhogy...

...azért csak ésszel!


5 megjegyzés:

Szevirma írta...

Köszönöm kedves Robi! Remélem, megtartod jó szokásodat, és a következő webináriumokról is kaphatunk ilyen jó kis összefoglalókat!:)

Frobben írta...

Valóban jó lenne, de a posztolási aktivitásomat reálisan szemlélve ezt inkább nem ígérem meg. :)

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
HM írta...

Hát nem ide tévedtem? Najó, nem bántam meg, olvasgattam :)

Névtelen írta...

Mindenki csak róla beszél a Facebookon, ez Mr. Simon Durochefort

E-mail címe: simondurochefort@gmail.com

A nevem ESPERANZA, egyedülálló nő vagyok, 2 gyermekem. Válásom óta nehéz helyzetbe kerültem, rengeteg fizetendő adóssággal és
indítsam el saját vállalkozásomat. Ezért kölcsönt kértem a bankomtól, de a bankom nem akart segíteni. Ezt követően megvan
válaszolt néhány hitelajánlatra az interneten, és kétszer is átverték. Még mindig reménykedve olvastam egy kölcsönbeszámolót, amely egy férfiról szólt őszinte és komoly SIMON úr. Nos, ez az ember 82 000 € kölcsönnel segített 10 évre. Garantálom, hogy ezt a kölcsönt néhány nap elteltével protokoll nélkül megkaptam a tartozásaim és a számláim rendezésére. Ezért ezt a tanúvallomást javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot ezzel a jótevővel, ha igen hitelkeresés, és nem fog csalódni.

E-mail címe: simondurochefort@gmail.com

Oszd meg velem, mert ha mosolyt találtam, azt SIMON DUROCHEFORT úrnak köszönhetem.

Megjegyzés küldése