Subscribe:

Ads 468x60px

2010. november 3., szerda

Hálózatosodás közösségileg :)

Lassan, de biztosan beindulni látszik az e-learning módszertannal foglalkozó távoktatási kurzusunk legújabb etapja.

Szerencsé(tlensége)mre nagyon sok érdekes ember kacsolódott be a portálon (edu.prompt.hu) zajló munkába, ki-ki vérmérséklete szerint aktivizálódott is az elmúlt pár napban. Jó lenne, ha ez a tendencia tovább erősödne, bár már így is komoly erőfeszítéseket igényel a rengeteg tartalom áttekintése. (De azért nehéz lesz kifogni rajtunk.)

A pécsi e-learning módszertani konferencián a közösségi hálózatok kapcsán arról beszéltem, hogy engem elsősorban azok az élmények érintenek meg, amikor pl. bemegyek egy "vadidegen ismerősökkel teli eladóterembe". Olyan emberek közé, akikről sokmindent tudok webes megnyilvánulásaik révén, mégsem mondhatom, hogy ismerem őket, hiszen soha nem találkoztunk. Többször átéltem már ezt, de erőteljesen három alkalommal volt ilyen furcsa érzésekkel teli élményem...


- Először a III. Országos Interaktív Tábla Konferencián, ahol az (azóta "megboldogult") Aktívtábla blogon kialakul webes közösség "kelt életre".
- Második alkalommal a 2010-es MoodleMoot-konferencián, ahol úgy ültem be 1-1 szekcióba, hogy lényegében mindenkit ismertem (weben keresztül) mégsem ismertem igazán senkit.
- Harmadjára pedig a már említett pécsi konferencián, ahol olyan kollégákkal volt szerencsém végre találkozni, akikkel azt megelőzően 8-10 hónapon keresztül dolgoztunk együtt egy folyamatosan (át)alakuló, formálódó webes felületen.

Az pl. kifejezetten vicces és nagyon emberi pillanat, amikor egy zsúfolt teremben mondjuk 15-20 ember arra koncentrál, hogy internetes portálokra feltöltött profilképek alapján próbáljon másokat beazonosítani! :)

Fentiek okán már-már reflexszerűen elmosolyodtam, mikor az épp aktuális promptos képzés egyik résztvevője (Kálmán Enikő) a következőeket írta Első napom a virtuális térben címet viselő posztjában: "Valahogy tényleg azt érzem, tagja vagyok ennek a csoportnak, Ti vagytok az én ismeretlen ismerőseim."

Arról nem is beszélve, hogy a jónéhány jelentkezőt szintén ismerek (persze mintegy "közösségi hálózatilag") és azt hiszem ez már nem lehet véletlen kategória.

Most akkor vagy túl kicsi az Internet, vagy én vagyok már túl sok helyen! Mindenesetre ideje lenne kissé visszafognom magam...

4 megjegyzés:

M. É. írta...

Tetszik az új "ruhád":) Téged kellene palackozni energiaital helyett:)Meglátogattalak a Twitteren, megleptél.

Frobben írta...

Szellem a palackban? :)
Köszi. Mégis mivel sikerült meglepnem? - nem mellesleg itt lenne az ideje, hogy Te is elkezdj végre Twitterezni.

M. É. írta...

A Twitter számomra olyan, mint néhány évvel ezelőtt a bankkártyám volt. Tudom, hogy van, de ... Már kerestem néhány infót róla, de olvasási lemaradásaim vannak:)

Szevirma írta...

Évi már az is jelent valamit, ha néha elkapsz egy-két értékes infót a "Gyorsvágtatók" hírfolyamából...
Már én is kerestelek, de csak a nevedet engedte látni a "csipogó" rendszere...
Mi már úgysem szállhatunk ki, látod, hogy "rohamtempóban" bővül közös gondolattérképünk...:)
Hála Robi szíves unszolásának...:)

Megjegyzés küldése