Subscribe:

Ads 468x60px

2010. február 3., szerda

Mahara


Üdv a végeken!

Még egy kis információ a Mahara ePortfolió rendszerrel kapcsolatban.
2010. január 27-én a NIIF szervezésében megvalósuló ún. IPSZILON szemináriumok keretében volt egy egész napos diskurzus Mahara - komplex ePortfólió megoldás szabad szoftverrel címmel. Bár igazából semmi közöm a NIIF-hez, csak sikerült odapofátlankodnom, amiért ezúton is köszönet Pásztor Miklósnak, a Maharával kapcsolatos technikai infókért pedig Vágvölgyi Csabának.
Az előadáson vetített fóliákat, valamint az arról készült videókat megtaláljátok a NIIF Ipszilon projekt honlapján. (Ne légy rest az oldal aljára görgetni!)

Konklúzió:

1. A Mahara jó - tessék bátran ePortfoliózni, már amennyiben bujkál bennünk némi kis exhibicionizmus...


2. A Mahara furcsa - ePortfolió tekintetében minden OK, de elvileg ez egy közösségi oldal szerepét is betöltő huncutság, mindenféle csoportalkotásos, barátkozós-bejelölős, intézményes hókuszpókusszal és az ilyen esetekben megszokott egyéb mizériával. Az elkészült portfoliókban való keresés lehetősége viszont nagyon furcsa. Minden feltöltött portfolió-elemet, dokumentumot tudunk ugyan címkézni (tagekkel ellátni) de egyszerűen nincs olyan beépített keresési lehetőség (vagy csak én nem találom?), mely biztosítaná a portfolió-elemek címszavak mentén történő keresését.
Saját portfoliómban kereshetek címkék szerint, de más - akár teljesen nyilvános - nézeteiben, portfolióiban nem. MI??? Keresem a logikát. Van?

3. A Mahara egyszerű - a profiladatok és nézetek összeállítása technikailag tényleg "nem vesz ki sokat" az emberből, csak egy kicsit "nyakatekert" a logikája - ez utóbbi leginkább a "profil-portfolió-nézet" hármasság mentén érhető tetten. Ezt most itt nem részletezném - megtettem már pár helyen - csupán szeretném felhívni a figyelmet a segédanyagra, ami a Mahara használatát és a portfolióösszeállítás menetét mutatja be. Egyszerűen! Érthetően! Röviden!

Tehát: Mahara használatáról segédanyag a Tenegen Videótárban! (Vendégként bejelentkezve is elérhető.)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése